Pensionstalling

Onze 40 pensionstallen variëren in grootte en breedte. Daardoor kunnen wij voor iedere maat, pony of paard, een passende stal aanbieden. Voor de voeding en het strooisel wordt gezorgd. Het schoonhouden van de stal, dat doe je zelf. Voor de mestafvoer zorgen wij uiteraard.

Voeding

Betreft de voeding van uw paard of pony streven wij het volgende na: zo natuurlijk mogelijk voeren naar de behoeften en wensen van het paard’. Hoe we dat doen? Natuurlijk voeren doen we door het aandeel natuur hooi in het rantsoen zo hoog mogelijk te maken. Natuurhooi komt van weides die in het voorjaar niet worden bemest en pas laat gehooid worden. Daardoor wordt de flora en fauna in deze gebieden ongestoord hun gang gaan. Bloemen kunnen bloeien, insecten kunnen bestuiven en vogels kunnen broeden. Pas als dat allemaal voorbij is, maaien wij het gras en laten het indrogen tot hooi. Doordat we deze weides pas laat in het voorjaar maaien, hebben we hooi met veel ruwe celstof en vezels, hard hooi wordt dat ook wel genoemd. Het gebruik van chemie en kunstmest is uit den bozen op deze weides.

Omdat we de natuurweides niet bemesten is alleen hooi niet altijd voldoende om aan de nutritionele behoeften van een paard of pony te kunnen voldoen. Daarom voeren we deels voordroogkuil die we dan het liefst weer zo droog mogelijk maken. Zo winnen we voer dat lekker ruikt en goed smaakt. Omdat weides waarvan we dit voer winnen wel licht worden bemest, kunnen we met de combinatie van natuurhooi en deze voordroogkuil perfect aan de nutritionele behoeften van het recreatiepaard voldoen. Waar nodig vullen we aan met een mengsel van sportbrok met 15 procent muesli en ongeveer 5 procent luzerne.

Voerschema

In de winter krijgen de in het pension gestalde dieren vier maal per dag ruwvoer en tweemaal per dag krachtvoer. We verdelen de porties zo gelijkmatig mogelijk over de dag.

Weidegang

De paarden en pony’s kunnen bij ons niet jaarrond de wei op, maar meestal vanaf circa eind april totdat het weer omslaat, soms in oktober, soms pas laat in november en meestal ergens daartussenin. In de ochtend worden de paarden en pony’s op maandag tot en met vrijdag buiten gebracht. In het weekend moet je dat zelf doen. In de avond haal je je paard of pony zelf binnen. In de weide zijn alle pensiondieren in vier groepen verdeeld:

  • Merries (paarden)
  • Merries (pony’s)
  • Ruinen (paarden)
  • Ruinen (pony’s)

We kunnen beschikken over een redelijk groot areaal weides waardoor vers gras in de zomer een belangrijk deel van het rantsoen vormt. Uiteraard beschikken de dieren in de weide over drinkwater. ’s Nachts weiden is toegestaan.

Paddocks

In de winter hebben we naast de longeercirkel vier paddocks beschikbaar waarvan er drie grenzen aan de grote buitenbaan. Ieder in pension gestald dier heeft dagelijks het recht een uur lang op de paddock te staan. Voor het op de paddock zetten zorg je zelf. Onze digitale paddockplanner zorgt dat je weet wanneer je een paddock kunt gebruiken en dat je niet voor niets komt.

Tarieven

Wil je meer weten over het stallen van een paard of pony bij Manege Ten Bosch, neem dan contact op met Wilbert via wilbert@manegetenbosch.nl of via 06-10416670 voor een persoonlijke afspraak.